BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 15, 2009

~ MengISLAHkan DIRI ~


بسم الله الر حمن الحيم


Mengislahkan diri? perubahan diri kepada yang lebih baik... selalunya ramai yang menganggap pengislahan diri ini mungkin berlaku perubahan perangai malah fizikal..Apa yang ana perhatikan dan ana perasan la, sememangnya untuk mengislahkan diri physically mmg senang..Mengapa ana berkata sedemikian? kalau kita suruh individu yang tidak memakai tudung untuk memakai tudung labuh sememangnya susah ..tapi ana skop kan kepada individu yang mencari-cari jalan kebenaran yang ingin mengislahkan diri. Individu begini bagi ana sememangnya berupaya untuk perubahan drastik physically..

Banyak masyarakat yang menilai pengislahan physically..Alhamdulillah jika individu berjaya bermujahadah untuk menutup secara lengkap auratnya..(ana fokuskan kepada muslimah)..tp apa yang menyedihkan pengislahan yang paling penting dipandang ringan, iaitu pengislahan HATI...

Afwan la jika ana berkata salah..ini hanya lah pandangan ana. Bagi ana pengislahan hati ini sangat2 penting..Ya, tidak dinafikan juga NIAT asal individu yang ingin mengislahkan diri perlu dititik beratkan. Janganlah berubah kerana mementingkan pandangan manusia kepada kita.Tetapi pandangan Allah..Penilaian-Nya 'di luar' dan 'di dalam'. Manusia tidak tahu apa yang ada 'di dalam'.Kita boleh tipu manusia tapi kita tidak boleh menipu Allah.

Karat-karat jahiliyah masih menghiasi hati tatkala pengislahan fizikal kelihatan sempurna. Inilah yang paling menyedihkan. Subhanallah jika pengislahan diri dpt dilakukan 'di luar' dan 'di dalam' diri. Janganlah sampai kita diberi anggapan buruk oleh masyarakat dan disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga.

WA


~ Semoga umat ISLAM semakin kuat..Amin~

4 comments:

Anonymous said...

salam
tul x ni hifa nazirah yaziz nye blog..
student ukm 2nd year fac fst..
klu tul contact me please before 8.45 pm mlm ni..(10/3/10)- Abdul Rahman (pesta konvo 36)

حيفا نظيره said...

salam..nape ye? saya dh tukar no..

Anonymous said...

nnt cri flora...ade bende nak bg...ari 2 ingat nak ajak p tioman..program pesta 36

حيفا نظيره said...

salam..bnde ape? p tioman? sy kan x pernah ikut gi mana2..hehe