BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, April 26, 2010

~ jejak titik noktah sem 4 ~

Assalamualaikum..

Tajuk post yang simple (ana rasa). Alhamdulillah ana baru selesai paper terakhir pada pukul 10.30 pagi tadi 26 April 2010.

Habis paper terakhir ana berfikir 'sedikit' negatif...Ana 'sms' sahabat ana mengatakan tentang apa yang ana fikir. Alhamdulillah sahabat ana memberi nasihat yang positif untuk memadamkan fikiran negatif ana hehe. (selalunya ana yang positif sangat)

Apa yang ana hendak katakan, selepas kita sudah berusaha, exam pun dah lepas. Makanya sekarang kita perlu bertawakal..kita dah tahu kan, jadi praktikkan lah..

''Ilmu tanpa amal kan ibarat pohon yang tak berbuah''

Kita mmg sudah banyak sangat ilmu yang kita tahu tapi susah kita nak amalkan kan..
Jika kita dapat ilmu cuba praktikkan supaya ilmu itu lebih bermakna...sekian



Ya Allah, permudahkanlah urusan ku dan sahabatku. Semoga usaha kami di jalan-Mu

Saturday, April 17, 2010

~ Sujud CINTAku ~



بسم الله الر حمن الر حيم

Tarbiyah diri ini tidak pernah dan tidak akan berakhir...langkah ku sentiasa dibuka dan sentiasa terus-menerus الى مرضات الله . Pencarian yang tiada noktahnya...

Kau berikanku segala-galanya
dan Kau mengujiku dengan cinta dunia
yang sungguh indah dan
Kau hiaskannya dengan intan permata
dengan jua wanita
dan kedudukan yang memalingkanku
daripada-Mu

Dalam menikmati kurniaan-Mu
tak terucap lafaz terima kasihku
namun untuk jadi yang terbaik
juga masih belum kumampu

Dalam sujud cintaku
fanaku diulit rindu
getirnya cemas di kalbu
takut hidup tanpa redha-Mu

Hanya kerna-Mu Tuhanku
aku hidup dan ku akan
kembali pada-Mu
hanya pada-Mu dalam
sujud cintaku.

Friday, April 16, 2010

~ EXAMINATION ~



بسم الله الر حمن الر حيم

Assalamualaikum...

Ana ingin membuat post berkenaan peperiksaan sebelum bermulanya peperiksaan tetapi tidak sempat pula disebabkan ingin mentelaah subjek teknologi dna rekombinan 2, amali biokimia dan teknologi rekombinan 1 yang berderet tanpa 'gap' ..

Setelah selesainya 3 'papers' ini baru lah ana berkesempatan untuk menaip entry kali ini.. Kalau ikutkan perancangan ana ingin mentelaah malam ini tetapi disebabkan 'mood' ana yang tidak tahu kenapa rasa seperti ingin menangis, ana ingin memujuk diri dengan menaip di blog ana ini.

Pertama sekali ana ingin mengucapkan selamat berjaya kepada siswazah dan pra-siswazah yang masih lagi menghadapi peperiksaan akhir. Semoga antum wal antunna berjaya di akhirat serta di dunia.

Persoalan ana untuk rakan-rakan sekalian..

Mengapa anda menuntut ilmu?

Mungkin........

  • Ada yang ingin belajar bersungguh disebabkan ingin mendapatkan result yang baik (malah ingin mendapatkan DL atau 4.00)
  • kerana ingin membalas jasa ibubapa
  • Ingin berlumba dengan rakan-rakan (perlumbaan yang positif)
  • Hendak mendapatkan scholarship JPA,MARA etc.
  • dan sebagainya.....
Erm mungkin assumption ana ni 90% adalah jawapan kebanyakan siswazah. Tidak salah jika rakan-rakan ingin belajar kerana niat-niat seperti yang ana sebutkan tetapi anda cuma tertinggal sesuatu...

Semoga niat antum wal antunna yang paling atas ialah kerana الله...Jika bukan, betulkan niat rakan-rakan..

Ya..Pencipta kita..apa-apa pun pekerjaan yang kita lakukan semuanya kerana Allah..Semuanya kerana ...الى مرضات الله... (mencari redha Allah)

Kenapa? seperti yang ana pernah katakan..Jika niat kita untuk sesuatu pekerjaan kerana Allah, insyaAllah akan mendapat keberkatan dari-Nya..Bukan kah belajar itu suatu ibadah..Dalam islam juga kita dituntut untuk mencari ilmu..maka, niat kita haruslah betul..Jika niat kita salah, maka kita tidak akan mendapat apa-apa melainkan result yang baik.

Mungkin kita akan gembira jika result kita baik..tetapi jika result kita tidak seperti yang kita mahukan kita mulalah mengeluh..Itulah bezanya..jika kita memasang niat yang betul insyaAllah kita akan sentiasa bersyukur denga rezeki yang Allah berikan kepada kita.

Bukankan Allah akan mempermudahkan urusan hamba-hambanya jika niat untuk sesuatu yang kita lakukan adalah baik..dan yang paling penting kerana Allah..

Niat amatlah memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Salahnya niat maka kesannya akan nampak kemudian..

Akhir kata, semoga kita hamba-Nya menuntut ilmu kerana Allah dan insyaAllah Allah akan permudahkan niat kita yang lain-lain..