BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, April 16, 2010

~ EXAMINATION ~بسم الله الر حمن الر حيم

Assalamualaikum...

Ana ingin membuat post berkenaan peperiksaan sebelum bermulanya peperiksaan tetapi tidak sempat pula disebabkan ingin mentelaah subjek teknologi dna rekombinan 2, amali biokimia dan teknologi rekombinan 1 yang berderet tanpa 'gap' ..

Setelah selesainya 3 'papers' ini baru lah ana berkesempatan untuk menaip entry kali ini.. Kalau ikutkan perancangan ana ingin mentelaah malam ini tetapi disebabkan 'mood' ana yang tidak tahu kenapa rasa seperti ingin menangis, ana ingin memujuk diri dengan menaip di blog ana ini.

Pertama sekali ana ingin mengucapkan selamat berjaya kepada siswazah dan pra-siswazah yang masih lagi menghadapi peperiksaan akhir. Semoga antum wal antunna berjaya di akhirat serta di dunia.

Persoalan ana untuk rakan-rakan sekalian..

Mengapa anda menuntut ilmu?

Mungkin........

  • Ada yang ingin belajar bersungguh disebabkan ingin mendapatkan result yang baik (malah ingin mendapatkan DL atau 4.00)
  • kerana ingin membalas jasa ibubapa
  • Ingin berlumba dengan rakan-rakan (perlumbaan yang positif)
  • Hendak mendapatkan scholarship JPA,MARA etc.
  • dan sebagainya.....
Erm mungkin assumption ana ni 90% adalah jawapan kebanyakan siswazah. Tidak salah jika rakan-rakan ingin belajar kerana niat-niat seperti yang ana sebutkan tetapi anda cuma tertinggal sesuatu...

Semoga niat antum wal antunna yang paling atas ialah kerana الله...Jika bukan, betulkan niat rakan-rakan..

Ya..Pencipta kita..apa-apa pun pekerjaan yang kita lakukan semuanya kerana Allah..Semuanya kerana ...الى مرضات الله... (mencari redha Allah)

Kenapa? seperti yang ana pernah katakan..Jika niat kita untuk sesuatu pekerjaan kerana Allah, insyaAllah akan mendapat keberkatan dari-Nya..Bukan kah belajar itu suatu ibadah..Dalam islam juga kita dituntut untuk mencari ilmu..maka, niat kita haruslah betul..Jika niat kita salah, maka kita tidak akan mendapat apa-apa melainkan result yang baik.

Mungkin kita akan gembira jika result kita baik..tetapi jika result kita tidak seperti yang kita mahukan kita mulalah mengeluh..Itulah bezanya..jika kita memasang niat yang betul insyaAllah kita akan sentiasa bersyukur denga rezeki yang Allah berikan kepada kita.

Bukankan Allah akan mempermudahkan urusan hamba-hambanya jika niat untuk sesuatu yang kita lakukan adalah baik..dan yang paling penting kerana Allah..

Niat amatlah memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Salahnya niat maka kesannya akan nampak kemudian..

Akhir kata, semoga kita hamba-Nya menuntut ilmu kerana Allah dan insyaAllah Allah akan permudahkan niat kita yang lain-lain..

1 comments:

pengemis cinta illahi said...

ana suke post ni...
kte belajar kerana itu adlah amanah ALLAH...
bukan kerana utk mengejar kejayaan dunia semata..