BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, March 27, 2011

~ pulang dari program ~


Alhamdulillah....

Thursday, March 24, 2011

~ Kembali menjadi atlet ;p ~


بسم الله الر حمن الر حيم

السلام عليكم

InsyaAllah...post ringkas dari ana..nak buat macaroon (percubaan) dengan syahirah lepas buat post ni insyaAllah...


Ok berdasarkan poster di atas, sudah terang lagi bersuluh, ana akan mewakili PEMBINA UKM insyaAllah..walaupun hanya menjadi simpanan...hehe sudah lama meninggalkan dunia atlet...last menjadi atlet pada tahun pertama di UKM..awal-awal masa orientasi...bola jaring dan lari pecut..

Latihan pertama kali ana hadiri pada hari Rabu tadi..2 hari lepas...semput dan kurang stamina kerana sudah lama meninggalkan sukan..Dulu sukan amat bermakna dalam hidup ana..percaya tak? kalau tidak, tak mengapa...

Walaupun pertama kali menjadi atlet dalam bola jaring, ana akan praktikkan bola keranjang dan larian pecut didalam bola jaring..boleh ke??~insyaAllah...

Apa yang mengangumkan ana, tak sangka akhwat-akhwat ana sangat berbakat..mungkin bakat terpendam agaknya...tidak sabar untuk berlawan dengan akhwat ipt...program sukan yang melibatkan muslimat sahaja sangat menyeronokkan..insyaAllah lebih terjaga..dan ada ibrahnya..

Sokonglah kami hehe akhwat merah jambu..eh bukan2..ana reka sahaja..

JOM BERIADAH!

Wallahu'alam

Sunday, March 20, 2011

~ Masalah itu senyuman ~


بسم الله الر حمن الر حيم

السلام عليكم

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan izin dan rahmat dari-Nya kita masih lagi dapat menikmati pelbagai nikmat-nikmat yang tidak terhitung oleh-Nya dari kita dibangunkan pada hening fajar tadi sehinggalah sekarang, Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad saw, murobbi terangung kita, para keluarga Baginda..Para Sahabat Baginda...Para Ikhwah wal akhwat yang masih thabat dan tegar meneruskan rantai-rantai perjuangan Rasulullah saw...insyaAllah...

Pada kali ini ana ingin menulis sebagai pengisian hati ana dan insyaAllah juga sahabat-sahabat sekalian...

Masalah ataupun ujian dari Allah pada hamba yang disayangiNya

Setiap perjalanan hidup sebagai seorang hamba,pasti kita akan diuji oleh Allah. Ujian itu pastinya membuatkan kita berasa sedih, bahkan mungkin ujian itu menyebabkan iman kita menurun...Kenapa mesti kita menghadapai ujian dari Allah sebegitu rupa walhal kita telah mengetahui setiap ujian dan dugaan hidup itu adalah tanda kasih sayang dari-Nya dan tanda Allah itu mengingati kita....

Setiap ujian itu berbeza-beza untuk setiap hamba-hambanya..setiap ujian itu sesuai untuk setiap Mukmin..mengikut kemampuan..maka bersabar dan bermuhasabahlah

"Tiada seorang Muslim pun yang ditimpa sesuatu yang menyakitkan berupa penyakit atau lainnya, melainkan kerananya Allah akan menghapuskan keburukan-keburukannya sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya." (Hadith riwayat Bukhari)


Alhamdulillah Allah masih ingat pada kita..Allah masih sayang pada kita.. Allah tidak lupakan kita..kita patut bersyukur dan gembira...Betul, mungkin masalah itu kadang-kala menyakitkan...tapi tidak kah patut kita menjernihkan apa yang buruk,hifa...Jika kamu ada masalah pasal assignment yang banyak...maka doalah moga dipermudahkan segala urusanmu...

"Doa adalah senjata orang mukmin, tiang agama serta cahaya langit serta bumi"

Mungkin kamu kurang meminta pada-Nya...Allah sangat menyayangi hamba-hamba-Nya..Minggu lepas merupakan minggu yang sangat merunsingkan...Walaupun ada 2 tutorial ana tak dapat siapkan yang menyebabkan ana sedih...tapi Ya Allah, Allah sangat menyayangi ana, Allah permudahkan 1 urusan ana yang ana betul-betul tidak sangkakan...Sepertinya Allah mendengar isi hati hamba-Nya ini...

Alhamdulillah setelah minggu sudah, hidup ana lebih tenteram sedikit..murobbiahku selalu pesan padaku

"Kalau kita letakkan segenggam garam di dalam cawan nescaya air itu akan terasa masin, tetapi jika kita letakkkan segenggam garam itu ke dalam perigi,pasti air itu tidak terasa masinnya...sama seperti, jika kita fikirkan masalah itu menghimpit kita maka kita akan rasa masalah itu sangat besar dan berat tetapi jika kita meletakkan masalah itu dengan jiwa yang tenang dan berlapang dada pasti masalah itu dapat kita atasi"
(versi hifa)

Paham ke ayat ana ni? Kalau tak faham bagitau ye...


MASALAH ITU BUKAN UNTUK DITEPIS TAPI UNTUK DIATASI

Kadangkala kita fikir "kenapa lah aku ada masalah?"...masalah itu tidak akan selesai jika kita hanya meminta untuk jauh dari masalah..betul ke itu yang kita mahukan..Bukankah masalah itu tanda Allah ingat akan kita..Kita tak mahu jika Allah lupakan kita bukan...

Masalah itu akan berulang dan berulang selagi kita belum mengatasinya-kata-kata murobbiahku dahulu..

Betul juga kata-kata murobbiahku dulu...ana sentiasa diuji dengan perkara yang sama tapi kali ini ada sedikit perbezaan..mungkin ana kene recheck kembali apa yang ana tidak settle tentang diri..

Al-Fajr:15-16

Maka adapun manusia, apabila Tuhan mengujinya lalu memuliakannya dan memberinya kesenangan, maka dia berkata ,"Tuhanku telah memuliakanku."

Namun apabila Tuhan mengujinya lalu membatasi rezekinya, maka dia berkata,''Tuhanku telah menghinaku."908

908. Allah menyalahkan orang yang mengatakan bahawa kekayaan itu adalah suatu kemuliaan, dan kemiskinan adalah suatu kehinaan seperti yang tersebut dalam ayat 15-16. Tetapi sebenarnya kekayaan dan kemiskinan adalah ujian Allah bagi hamba-hamba-Nya..


Sebagaimana yang diriwayatkan dari sebuah hadis, Saad bin Abi Waqqas pernah bertanya kepada Rasulullah saw., "Siapakah orang yang paling berat cubaannya ?"

Jawab baginda, "Di antara orang-orang yang paling berat cubaannya ialah para nabi, kemudian mereka yang seumpama dan seterusnya. Seseorang itu diuji sesuai dengan kadar agamanya. Jika dia mempunyai kekuatan dalam agamanya, maka beratlah ujian yang diterimanya.Sekira agamanya lemah, tentu dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Ujian akan selalu datang menimpa seorang hamba selagi dia masih berpijak di atas bumi, dan sehingga tiada lagi kesalahan padanya.” (Riwayat Tirmizi)

post ini ana tuju untuk diri ana terlebuh dahulu
Wallahu'alam

Wednesday, March 16, 2011

~ KMPK ~



Assalamualaikum..
Lama tidak mengupdate blog yang berilmiah...belum bersedia lagi untuk menaip tentang itu..Maka ana hanya mewarnakan blog ana dengan cerita-cerita yang berkait dengan ana sahaja..harap ianya bukan satu masalah besar ye..hehe

Ana sebenarnya tengah menelaah.tp nak rehatkan pemikiran ana suka tengok gambar-gambar lama...

Tiba-tiba rasa rindu dekat KMPk...hanya rindu disaat ana hendak 'berubah'...rindu sahabat2 AJKO.rindu dekat guru-guru disana...2 kali jadi AJKO (ajk orientasi) sangat seronok...walaupun sangat penat...terpaksa berkorban demi satu matlamat..

Bisikan Nurani...lagu yg menyentuh hati ana untuk lebih berubah...(sekarang tengah mendengarnya kembali)


~bisikan hati








Anak buah mentor mentee yang dipegang ana ketika itu...(bagaimana kalian ye....?)

Monday, March 14, 2011

i love them ~




Wednesday, March 9, 2011

~ Alhamdulillah Ya Allah ~



Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang


Alhamdulillah ku panjatkan kesyukuran kepada-Mu Ya Allah kerana dengan izin dan limpahan rahmat-Mu, ku akhirnya menyiapkan final project untuk Degree di UKM.

Hari ini 9.3.2011, ana telah menunjukkan result yang telah diperolehi kepada supervisor Dr Farah Diba. Alhamdulillah beliau berpuas hati dengan result projek cumenya kena memantapkan penulisan untuk thesis..
~insyaAllah akan ku cuba dengan usaha semaksima mungkin dan semampuku

Tinggal nak buat gliserol stock untuk menyimpan transforman (vektor yang membawa part of TEF1 promoter) untuk disimpan pada tempoh masa panjang untuk kajian akan datang..mungkin...

Jadi ana telah kemas barang2 ana di makmal 3166...tinggal sedikit barang di cold room.


Doakan ana dan sahabat ana untuk menyiapkan laporan dengan dilimpahi rahmat-Nya..Tidak lupa juga kepada rakan-rakan seperjuangan yang lain.

insyaAllah

Wallahu'alam