BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Microbiology Lab


Assalamualaikum...
InsyaAllah ana ingin berkongsi apa yang ada di makmal microbiologi, tempat ana menghabiskan masa sepanjang 3 tahun di UKM..Doakan final year ana agar semuanya ila mardhotillah bukan dunia semata.



Ni alat-alatan untuk membedah..bukan manusia tapi mencit...tp alatan lain juga boleh digunakan untuk lain-lain experiment.





 Di makmal adalah perlu untuk anda menangkap gambar microb yang anda kaji. Senang buat lab report nanti..Anda tahu apa ini? ini lah bakteria dalam yakult yang anda minum..baik untuk badan ye..Promote yakult sikit... (gram staining)




ini blood agar..Nama microb: Vibrio Cholerae..Ada pelbagai jenis bakteria. Mereka di''culture'' dalam medium yang berbeza..Vibrio sp. ni kita culture dalam blood agar..Warna kelabu tu la bakteria..yang bintik-bintik kelabu tu kita panggil ''colony'' bukan 1 bakteria..



Ni TCBS agar.. V.Cholerae juga...bezanya kita kultur dalam medium lain..



Ini pula EMB agar..plate ni kita divide into 2..jimat sikit hehe...so kena buat garis ditengah..belah kiri kita streaking Salmonella typhi and on the left kita streak E.coli..nampak perbezaannya kan.



Bakteria yang sama kita guna, just that kita ubah medium..kita nak lihat growth microb tertentu di atas medium tertentu..di atas ni MCA agar


Selain kita pour medium (agar) dalam plate seperti gambar-gambar bekas bulat-bulat tadi..kita boleh guna medium seperti gambar di atas. Kita boleh perhatikan mobilization  menggunakan loop yang mcm jarum..Erm macam susah nak explain..ana x ada gambar loop plak..insyaAllah nnt ana tangkap gambar 2 jenis loop yang ada..



Haaa....ini gambar yang paling ana suka and paling ana geli...Terima kasih kepada rakan sekuliah di atas darah beliau..Ya! ini merupakan sel darah merah kita yang sangat2 banyak tu..nampak? huhu Subhanallah ..Ciptaan Allah yang Maha Berkuasa ( ana besarkan supaya jelas kelihatan gambar satu sel)

to be continued...